next up previous
Up: Välkommen till Linux Previous: En bra ''man'' är

Vad är räddningsläget?

Räddningsläge är en term som används för att beskriva en metod genom vilken man kan starta en liten Linux-miljö med hjälp av endast disketter.

Det som följer här kan hjälpa dig att hantera ett problem i framtiden. En kopia av dessa instruktioner finns också tillgänglig som en rescue.txt på din Best Linux 2000-cd-rom.

Som namnet antyder finns detta läge för att rädda dig från vissa situationer. Normalt använder ditt Best Linux-system filer som finns placerade på ditt systems hårddisk för att göra allting - köra program, lagra filer, m.m.

Det kan emellertid uppstå tillfällen då du inte kan få Linux att köra tillräckligt för att det ska kunna komma åt filerna på ditt systems hårddisk. Genom att använda räddningsläget kan du komma åt filerna som är lagrade på ditt systems hårddisk även om du egentligen inte kan köra Linux från hårdskivan.

Vanligtvis behöver du räddningsläget vid två tillfällen: Låt oss ta en närmare titt på dessa situationer.

Kan inte starta Linux

- Många gånger beror detta på att ett annat operativsystem har installerats efter att du installerade Best Linux. Vissa andra operativsystem tar för givet att du inte har andra operativsystem på din dator och skriver över Master Boot Record (eller MBR) som ursprungligen innehöll ''GRUB bootloader''. Om GRUB skrivs över på det här viset sitter du i en fälla - om du inte kan komma åt räddningsläget.

Problem med hårdvara eller mjukvara

- Det kan uppstå lika många situationer under den här kategorin som det finns system som kör Linux. Två exempel som kan göra att du inte kan starta Best Linux är om det uppstår problem med hårdskivan eller om du har glömt att köra GRUB efter att du har byggt en ny kärna. Om du kan nå räddningsläget kan du kanske lösa problemet - eller åtminstone kopiera dina viktigaste filer.

Vad behöver du för att komma åt räddningsläget?

Du behöver en uppsättning hjälpdisketter. Dessa är två disketter som innehåller alla filer som är nödvändiga för att räddningsläget ska kunna startas.

Om du valde att skapa en startdiskett när du installerade Best Linux har du kommit halvvägs! Den första disketten i en uppsättning räddningsdisketter är startdisketten.

Nu över till den andra disketten ...

Den andra disketten kallas hjälpdisketten. Den kan skapas genom att en image-fil skrivs till en diskett. Image-filen kallas rescue.img och finns i images-katalogen på den första Best Linux-cd-skivan

För att du ska få tillträde till den här filen måste du först sätta in din Best Linux-cd-skiva.

Starta genom att sätta in cd-skivan i ditt systems cd-romläsare. Du måste vara inloggad som root för att kunna göra detta.

Skriv följande kommando:

\begin{tscreen}\begin{tex2html_preform}\begin{verbatim}
mkdir /mnt/cdrom\end{verbatim}\end{tex2html_preform}
\end{tscreen}

Skriv nu:

\begin{tscreen}\begin{tex2html_preform}\begin{verbatim}
mount /dev/cdrom /mnt/cdrom\end{verbatim}\end{tex2html_preform}
\end{tscreen}

Du kan få ett felmeddelande från det första kommandot som säger att filen redan existerar vilket inte gör något. Vi vill bara försäkra oss om att det finns en mnt/cdrom-katalog på ditt system. Det andra kommandot borde ge ett informativt meddelande om att /dev/cdrom monteras i endast läsbart läge.

Vissa system känner inte till /dev/cdrom. Om detta händer dig bör du ersätta /dev/cdrom i kommandot med ett lämpligt enhetsnamn för din cd-rom.

Skriv följande kommando (inloggad som root även här):

\begin{tscreen}\begin{tex2html_preform}\begin{verbatim}
cd /mnt/cdrom/images\end{verbatim}\end{tex2html_preform}
\end{tscreen}

och skriv sedan:

\begin{tscreen}\begin{tex2html_preform}\begin{verbatim}
ls\end{verbatim}\end{tex2html_preform}
\end{tscreen}

för att lista images-katalogens innehåll.

Du borde se en fil som heter rescue.img. Detta är hjälpdiskettens image-fil. Sätt sedan in en diskett i diskettstationen och skriv följande kommando:

\begin{tscreen}\begin{tex2html_preform}\begin{verbatim}
dd if=rescue.img of=/dev/fd0 bs=1440k\end{verbatim}\end{tex2html_preform}
\end{tscreen}

Din diskettstation borde börja skriva till disketten. Efter en minut eller så borde dd-kommandot vara färdigt och du återfår din skalprompt.

Vänta tills din diskettstations lampa har släckts och du är klar!

Du har nu en uppsättning räddningsdisketter. Märk denna diskett med något i stil med: ''Best Linux 2000 -hjälpdiskett'' och sätt den på ett säkert ställe. Låt oss hoppas att du aldrig behöver använda den. Om du någon gång behöver använda hjälpdisketten gör du så här. Starta ditt system med startdisketten i första diskettstationen. Välj Linux failsafe mode. Du kommer att se de vanliga kärnmeddelandena när Linux-kärnan startar.

Så småningom kommer du att bli ombedd att sätta in disketten och trycka på Enter. Avlägsna startdisketten, sätt in hjälpdisketten och tryck på Enter.

Hjälpdisketten kommer att läsas in i minnet. Efter någon minut borde du få syn på en skalprompt. Det var allt - du befinner dig i räddningsläget!

Och nu då?

När det gäller räddningsläget motsvarar det ungefär frågan ''hur lång är en bit av en sträng?'' Det du kräver beror till stor del på ditt systemproblem, din nivå i Linux-erfarenhet och flera variabler som vi inte ens har tänkt på än. Därför kan vi inte ge dig mer detaljerade instruktioner.

Men däremot kan vi berätta för dig vilka program som finns tillgängliga i räddningsläget.

Här är listan:

\begin{tscreen}\begin{tex2html_preform}\begin{verbatim}
badblocks bash bzip2
c...
...ar
traceroute umount vi
vim\end{verbatim}\end{tex2html_preform}
\end{tscreen}

De flesta, om inte alla, kommandon är troligen obekanta för dig. Men kommandona har mansidor. När du börjar känna dig tryggare med dessa kommandon borde du fundera på att bekanta dig med dem genom mansidorna. Du har hittills arbetat med användbara kommandon för ditt Best Linux-system. Du visste emellertid kanske inte var dessa filer fanns i katalogen.
next up previous
Up: Välkommen till Linux Previous: En bra ''man'' är
linux@bestlinux.net