next up previous
Next: Vad är räddningsläget? Up: Välkommen till Linux Previous: Skapa en startdiskett

En bra ''man'' är lätt att hitta

När du undersöker ditt nya system kommer du troligtvis att fundera på kommandon och systemtjänster. Ett av de lättaste sätten att ta reda på hur du använder många kommandon eller vissa program är att använda man-kommandot.

Ordet man står för manual, en serie av online-''sidor'' som förklarar många kommandons syfte. I ett mycket nerskuret format erbjuder man-sidorna en sammanfattning av information om ett kommandos syfte, de alternativ som finns tillgängliga och den syntax som används för att anropa kommandot.

Om du räknar dig själv som nybörjare när det gäller Linux tycker du kanske inte att man-sidorna är speciellt hjälpsamma till skillnad från någon som är van vid sättet informationen ges på. Men man-sidor kan visa dig i rätt riktning när det gäller användning av kommandon på ditt system. Även i det här skedet kan du lära dig mer om ditt system genom att bekanta dig med man-sidorna. Du kommer i vilket fall som helst att vilja veta hur du ska använda dem förr eller senare.

Det finns flera sätt att se på en man-sida: från KDE Hjälp, från ett program som heter xman eller från skalprompten.

KDE Hjälp: Om du vill starta KDE Hjälp går du till K-menyn KDE Hjälp. På första sidan kommer du att hitta länkar till man-sidor och annan nyttig information.
Tips:Läs mer om KDE i KDE:s användarhandbok. Vill du ha mer information om man-sidorna kan du ta en titt på kapitlet Hitta dokumentation i Best Linux-installationsmanualen.
Från xman:

Beroende på vilken fönsterhanterare du använder finns det flera sätt att komma åt den grafiska presentationen av man-sidor genom menyer. (Fönsterhanterare hanterar bokstavligen hur fönstren i X presenteras.)

En snabbt sätt att starta manualläsaren är emellertid att gå till en skalprompt och skriva:

\begin{tscreen}\begin{tex2html_preform}\begin{verbatim}
xman\end{verbatim}\end{tex2html_preform}
\end{tscreen}

vilket startar X Window-systemets manualläsare. Klicka på Manual Page när menyn syns. Här finner du ett antal alternativ bland vilka du kan hitta en man-sida. Du kan se en alfabetisk översikt av alla man-sidor på ditt system, och du kan leta efter dem med kommandot eller enligt vilken sektion de syns i.

Om du vill se en översikt av all tillgänglig hjälp kan du öppna din manualläsare, klicka på Manual Page under Options och slutligen klicka på Display Directory. Här hittar du en komplett lista på alla man-sidor som finns tillgängliga.

Från skalprompten:

Om du inte befinner dig i X kan du ändå läsa man-sidorna genom att skriva:

\begin{tscreen}\begin{tex2html_preform}\begin{verbatim}
man sidnamn\end{verbatim}\end{tex2html_preform}
\end{tscreen}

vid skalprompten. Om du vill bläddra framåt i dokumentet trycker du på Mellanslag, och vill du bläddra bakåt trycker du på B. Om du vill sluta läsa man-sidan trycker du på Q.

Precis som i alla bra hjälpsystem har man-kommandot även sin egen man-sida. Skriv följande vid skalprompten:

\begin{tscreen}\begin{tex2html_preform}\begin{verbatim}
man man\end{verbatim}\end{tex2html_preform}
\end{tscreen}

för att se manualsidan.

Om du vill skriva ut den:

Ibland räcker det inte att bara se en man-sida på skärmen. Du vill kanske ha en utskriven kopia framför dig. Även om du kan skicka sidan till en skrivare kommer utskriften troligtvis att misslyckas på grund av en särskild textformatering hos man-sidor, vilken gör att utskriften kommer att innehålla symboler som inte översattes från din skärm till skrivaren.

Innan du skriver ut sidan borde du ATT ''avlägsna'' formateringen från sidan vilket du kan göra med col-kommandot. (Som du kan gissa finns det även en man-sida för col.)

Om du t.ex. vill skriva ut en man-sidan för man, skriv:

\begin{tscreen}\begin{tex2html_preform}\begin{verbatim}
man man \vert col -b \vert lpr\end{verbatim}\end{tex2html_preform}
\end{tscreen}

Kommandot ovan ''skickar'' manualsidans output genom col-filtret vilket gör att output:en kan formateras för skrivaren. Col:s output skickas sedan till skrivaren. Detta kallas ledande med rör och du kan lära dig mer om det i kapitlet 1.
next up previous
Next: Vad är räddningsläget? Up: Välkommen till Linux Previous: Skapa en startdiskett
linux@bestlinux.net