next up previous
Next: root Up: Välkommen till Linux Previous: Välkommen till Linux

Hur vi jobbar

När du installerade ditt Best Linux-system fick du välja om du ville arbeta i en helt grafisk miljö som t.ex. KDE eller om du ville logga in från konsolläge som är icke-grafiskt. Kanske är du, som de flesta nya Linux-användare, bekant med grafiska miljöer som t.ex. Microsoft Windows, Apple Macintosh eller IBM:s OS/2. Chansen att du valde att arbeta i en helt grafisk miljö när du installerade Best Linux 2000 är alltså ganska stor. Du kommer att upptäcka att det finns många möjligheter att ''peka och klicka'' på program - antingen på ditt skrivbord eller i menyn nederst på ditt skrivbord. Men vi kommer ändå att ägna en stor del av vår tid till att arbeta utifrån ''skalprompten''. Varför? Jo, för när du utför uppgifter lär du dig samtidigt lite mer om hur ditt Best Linux-system fungerar.
Tips: Till skillnad från en grafisk presentation är ''skalprompten'' ett sätt att skriva kommandon direkt till ''skalet''. Du behöver ett skal för kunna använda Linux eftersom det är det verktyg som du använder för att ''kommunicera'' med ditt operativsystem.
Det finns många sätt att få fram en skalprompt beroende på vilken slags grafisk miljö du använder, t.ex. KDE. Beroende på den miljö du har valt, höger- eller vänsterklickar du bara någonstans på en tom plats på skärmen för att få en hänvisning till xterm. I KDE kan du snabbast öppna ett skalfönster genom att klicka på ikonen på panelen som liknar en terminal. Genom att ''dra'' din markör över det objektet kommer du att öppna ett skalpromptsfönster. Andra gånger kommer du att upptäcka att du kan få fram ett litet skalpromptsfönster genom menyn på skrivbordet. I tillägg till xterm finns det också andra sätt att få fram en skalprompt: Vi använder KDE som vårt exempel. Till att börja med flyttar du markören till K-menyn på panelen nederst på skrivbordet. När du vänsterklickar en gång på K-menyn kommer en meny av ''kataloger'' att synas. Dessa kataloger representerar kategorier av olika mjukvarugrupper på ditt system. Där finns verktyg, grafik, program, Internetprogram och mycket mer. När menyn syns flyttar du markören till Verktyg-delen. När markören befinner sig ovanför katalogen kommer en ny meny att dyka upp till höger om verktygskatalogen. Bland de första menyposterna kan du välja mellan olika terminalfönster: Konsol, Terminal (kvt) och X Terminal (xterm). För att få fram en skalprompt placerar du markören på det terminalfönster du önskar öppna och klickar på den vänstra musknappen. Det finns ett alternativt sätt att komma åt K-menyobjekt. Det fungerar på följande sätt: Du klickar på K-menyn, håller ner musknappen och drar pekaren till önskad plats och släpper knappen när du är där. Att släppa knappen betyder att programmet ska startas. Detta tillvägagångssätt känns mer naturligt för användare med en del erfarenhet av Linux. Det bästa med KDE är att du kan använda den teknik du är van vid.
Tips: Bland valen i Panel -> Verktyg-menyn erbjuder möjligheten för Terminal att lättare ställa in bakgrundsfärg och göra andra inställningar.
Nu är det dags för dig att ta dina första steg.
next up previous
Next: root Up: Välkommen till Linux Previous: Välkommen till Linux
linux@bestlinux.net