next up previous
Next: Från konsolläge Up: Välkommen till Linux Previous: Hur vi jobbar

root

När ditt Best Linux-system startar kommer du att få se ett antal meddelanden röra sig över skärmen. Många av dessa meddelanden säger helt enkelt till vilka tjänster som startas på din dator.
Tips: Vill du ta en närmare titt på dessa startmeddelanden? Skriv följande vid en skalprompt: dmesg | more. Då kommer du att kunna läsa filen en skärm åt gången. För att flytta en skärm framåt trycker du på Mellanslag; för att avsluta, tryck på Q.
Slutligen kommer vi till inloggningsprompten. Du kommer att se:

\begin{tscreen}\begin{tex2html_preform}\begin{verbatim}
Login:
Password:\end{verbatim}\end{tex2html_preform}
\end{tscreen}

Vid det här laget kan man som ny användare känna sig nervös men ta det lugnt. Tänk istället bakåt: När du installerade Best Linux 2000 blev du tillfrågad om ett root-lösenord. Det är det lösenord du ombads välja för att logga in till ditt root-konto. När du loggar in - antingen till root-kontot eller andra konton - presenterar du dig själv för systemet. Root-kontot har till skillnad från alla andra konton på ditt system tillgång till allting. Root-kontot, som också kallas superanvändaren, kan kontrollera allt som systemet gör. Fortsätt och logga in; skriv följande vid Login:-prompten:
\begin{tscreen}\begin{tex2html_preform}\begin{verbatim}
root\end{verbatim}\end{tex2html_preform}
\end{tscreen}
och tryck på Enter eller Tab-tangenten.
Tips: I Linux och UNIX, är det viktigt att skilja på stora och små bokstäver. Med andra ord är inte root detsamma som Root. Tvärtom, vad beträffar Linux, är de två separata konton.
Bekymra dig inte om misstag när du loggar in; du kan alltid använda Delete-tangenten för att börja om. När du tillfrågas om lösenordet ska du skriva det lösenord du valde när du installerade Best Linux. Du kommer inte att se lösenordet på skärmen samtidigt som du skriver det; det är en av säkerhetsfinesserna hos ditt Linux-system.
Tips: Försäkra dig om att skriva kommandon som du ser dem - mellanrum, tankstreck o.s.v. Med Linux kan ett extra mellanrum eller en extra bokstav spela stor roll.
När du är har skrivit färdigt lösenordet trycker du på Enter. Du kommer då att få se ditt nya skrivbord. När du har blivit lite mer bekant med ditt nya operativsystem och KDE, kommer du troligtvis att snabbt kunna fylla skrivbordet med program.
Tips: Om du vill lära dig mer om KDE, inklusive program och navigering, kan du ta en titt i del II: KDE.

next up previous
Next: Från konsolläge Up: Välkommen till Linux Previous: Hur vi jobbar
linux@bestlinux.net