next up previous
Next: En helt ny du Up: Välkommen till Linux Previous: Från konsolläge

X Window-systemet

Om du installerade X Window-systemet eller KDE, som också installerar X, under din Best Linux-installation har du en trevlig, grafisk miljö att arbeta i. Om du inte installerade X då och du önskar använda X Window-systemet är det bäst att du återvänder till cd:n nu och ominstallerar Best Linux 2000. Det finns andra sätt att installera X, men om du är obekant med Best Linux och om du börjar med en helt ny installation tar det mindre tid - och frustration - att göra om installationen. Om du installerade X Window-systemet men inte valde att starta KDE automatiskt kan du ändå fortsätta. Skriv följande vid skalprompten:

\begin{tscreen}\begin{tex2html_preform}\begin{verbatim}
startx\end{verbatim}\end{tex2html_preform}
\end{tscreen}

och X Window-systemet startas.

Du är inloggad i systemet som root, som också kallas superanvändaren (su för superuser). Det finns en anledning till att root-kontot kallas superanvändaren: på det här kontot kan du göra nästan vilka ändringar som helst. Om du inte är säker på vad du sysslar med kan du lätt skada ditt system om du av misstag ändrar inställningar.

Även om du frestas att modifiera filer eller kataloger, gör inga ändringar innan du har skapat ett användarkonto!

Om du vill logga ut från X flyttar du muspekaren till KDE-panelen och sedan vänsterklickar du på K-menyn. En meny med program, verktyg, spel och andra program kommer då att synas.

Dra din markör till menyposten som heter Logga ut.
Tips: Du kan dra markören genom att hålla ner musknappen med ditt finger samtidigt som du flyttar markören till det objekt du vill välja. När markören befinner sig ovanför menyposten kan du släppa musknappen och programmet startas.
Nu kommer ett separat fönster att dyka upp som ber dig bekräfta ditt val att logga ut.

Klicka på Logga ut och du återvänder till konsolläge.

Du kommer nu att vara tillbaka vid din ursprungliga skalprompt och om du är färdig för dagen ska du logga ut härifrån också.

När du vill starta X på nytt skriver du bara startx vid prompten.
Sammanfattning: Skriv startx vid prompten; vill du avsluta: KDE-panel -> Logga ut

next up previous
Next: En helt ny du Up: Välkommen till Linux Previous: Från konsolläge
linux@bestlinux.net