next up previous
Next: Stänga av Up: Välkommen till Linux Previous: X Window-systemet

En helt ny du

Låt oss nu skapa ett användarkonto.

Om du är bekant med MD-DOS eller Windows 98 kanske du känner dig lite förbryllad över kravet att skapa ett användarkonto.

Om du kan navigera genom systemet och använda program från ditt root-konto tycker du kanske att det är onödigt att ha två konton på en enda maskin.

Ingenting kunde vara mer osant. Här har du orsaken:

Linux är ett multikörnings- och fleranvändarsystem vilket betyder att det tryggt och säkert kan hålla flera användare samtidigt som många uppgifter ska utföras. Men endast ett konto kan vara root, dvs. kapabelt att ändra sättet som operativsystemet fungerar på.

Eftersom kringrotande lätt kan leda till haveri, är det viktigt att ha noggrann koll på säkerheten så att inga olyckor sker. Det är orsaken till att de flesta Linux-användare - även om de är systemadministratörer - har sina egna användarkonton.

När du är inloggad som root finns det två sätt på vilka du enkelt kan lägga till en ny användare till systemet: från X och från en skalprompt.

Bägge metoderna är snabba och enkla.

Låt oss säga att kontot du vill välja heter ''billy''.

Från X:

Ett av de mest kraftfulla verktyg du kan använda för systemadministration är Linuxconf. Du kan använda Linuxconf för att lägga till och manipulera konton, övervaka systemaktiviteter och många andra systemfinesser.

Att dokumentera alla egenskaper och finesser som det här verktyget har skulle ta upp mycket mer utrymme än vi har här. Om du vill ta en närmare titt på programegenskaperna - inklusive fler detaljer om manipulering av konton - se kapitlet ''Linuxconf''.
Tips: Du kan lära dig mer om Linuxconf genom att besöka den officiella Linuxconf-webbplatsen: http://www.solucorp.qc.ca/linuxconf/.
Ett av de lättaste sätten att komma åt Linuxconf är från skalprompten. Skriv följande vid prompten:

\begin{tscreen}\begin{tex2html_preform}\begin{verbatim}
linuxconf\end{verbatim}\end{tex2html_preform}
\end{tscreen}

Vi vill lägga till ett konto så vi bläddar neråt i menyn i panelen till vänster ungefär en tredjedel tills vi kommer till menyposten som heter Users accounts (användarkonton). Om det finns ett + bredvid menyposten fortsätter du med att klicka på ''+''.

Nu expanderar menyn så att du kan se User accounts-menyposterna listade.

Undermenyposterna ser ut ungefär så här:

\begin{tscreen}\begin{tex2html_preform}\begin{verbatim}
-Users accounts
Norma...
...ert
- Change root password\end{verbatim}\end{tex2html_preform}
\end{tscreen}

Vänsterklicka med musknappen påUser accounts-menyposten under Normal.

I den högra panelen kommer du nu att se en ruta med dina nuvarande användarkonton.

Klicka på Add (lägg till)-knappen mellan Quit- och Help-hjälpknapparna nederst på högra panelen.

Nu kommer du att se ett dialogfönster son heter User account creation (skapa användarkonto) Där ska vi fylla i: Login name (inloggningsnamn); Full name (fullständigt namn) och group (grupp).

Försäkra dig om att den knapp är intryckt som har texten The account is enabled (kontot är aktiverat).

Låt oss nu skriva in inloggningsnamnet. Det borde vara lätt att komma ihåg (det är lösenordet som ska vara komplicerat, men mer om det senare ...) Sedan fyller du i det fullständiga namnet.
Tips: Allas konton tillhör åtminstone en grupp. Grupper används för att bestämma filåtkomsträttigheter. Om du inte specificerar en grupp blir standardgruppen för användarkontot du skapar inloggningsnamnet du väljer (t.ex. en grupp som heter billy).
När du är klar borde det du har fyllt i se ut så här:

\begin{tscreen}\begin{tex2html_preform}\begin{verbatim}
Login name.........bill...
...s
group (opt)........billy\end{verbatim}\end{tex2html_preform}
\end{tscreen}

Nu klickar du bara på knappen som är markerad med Accept (acceptera).

Vi är nästan färdiga. Nu ska vi hitta på ett lösenord.

Lösenord är en av de bästa metoderna för att skydda dig mot nyfikna ögon eller illvilligt beteende. Om du har ett säkert lösenord som endast du känner till har du tagit ett stort steg när det gäller ditt systems säkerhet.

För både ditt root- och ditt användarkonto borde lösenorden vara unika och lätta att komma ihåg. (Lösenord skyddar inte särskilt bra om de finns nerklottrade på ett papper och fasttejpade på skärmen!)

Vad är både unikt och lätt att minnas? Lösenord med både siffror och bokstäver. Här är ett exempel: En sak till: lösenord måste vara minst sex tecken - versaler och gemener och/eller siffror - långa.

När du har bestämt dig för ett lösenord som du trivs med och kommer ihåg, skriver du det i rutan som erbjuds. Du kommer inte att se lösenordet förutom i som en rad med asterisker.

Klicka sedan på Accept-knappen.

Du kommer att bli ombedd att skriva lösenordet på nytt för bekräftelse. Du kommer inte heller den här gången att se lösenordet när du skriver det.

När nu är klar kommer du att se kontot listat i panelen med konton.

För att värna om säkerheten borde du byta lösenord då och då. Du kan ändra ditt lösenord från ditt användarkonto genom att klicka på kontonamnet och klicka på rutan som är markerad med Passwd nederst.
Tips: Nu när du har skapat ditt användarkonto kommer du kanske att tänka om vad beträffar ditt root-lösenord. I Linuxconf kan du enkelt ändra lösenordet genom att klicka på Change root password (ändra root-lösenord)-posten.
Om du vill lära dig mera om hur du ska modifiera ditt konto eller utföra andra kontoprocedurer, se systemkonfigurationskapitlet i installationsmanualen till Best Linux.

Från skalprompten:
Skriv useradd billy vid skalprompten. Det borde se ut så här:

\begin{tscreen}\begin{tex2html_preform}\begin{verbatim}[root@localhost root] ...

Det ser ut som om ingenting ändrades eller hur? Fel. Även om du har samma prompt har det skapats en post för det nya kontot. Nu är det dags att specificera ett lösenord.

Skriv passwd billy vid prompten. Det borde se ut så här:

\begin{tscreen}\begin{tex2html_preform}\begin{verbatim}[root@localhost root] ...

Kom ihåg att lösenordet måste vara lätt att minnas och att det bör bestå av en unik blandning av bokstäver, symboler och/eller siffror.

Det var allt.

Från och med nu när du vill lägga till en användare, ändra kontoinformation eller ändra kontolösenord - inklusive root-lösenordet - passar antingen useradd eller Linuxconf. Försäkra dig om att du är inloggad som root först.
Tips: Om du upptäcker att du ofta växlar mellan root-kontot och ditt användarkonto kommer du kanske också att märka att det är svårt att veta vilket konto du är inloggad på för tillfället. Du vet alltid att du är i root-kontot när du ser ordet [root i början av skalprompten eller grindtecknet (#) i slutet. Om du t.ex. ser [billy eller dollartecknet ($) arbetar du i ditt användarkonto.
Oavsett vilken metod du väljer - från skalprompten eller från Linuxconf - placeras ditt nya användarkontos inloggningskatalog i en underkatalog till /home.

När du vill avsluta och pröva ditt nya konto loggar du ut från ditt root-konto.

Du förs då tillbaka till inloggningsskärmen.

Nu kan du logga in till ditt nya användarkonto.
Sammanfattning: Från X - Skriv linuxconf i ett terminalemuleringsfönster. Bläddra till User Accounts -> Normal -> User Accounts. Klicka på Add. Från skalprompten - skriv useradd (kontonamn) vid skalprompten och skriv sedan passwd kontonamn. Skriv lösenordet två gånger.

next up previous
Next: Stänga av Up: Välkommen till Linux Previous: X Window-systemet
linux@bestlinux.net