next up previous
Next: Skapa en startdiskett Up: Välkommen till Linux Previous: En helt ny du

Stänga av

En dag kommer datorer troligtvis att vara lika lätta att använda som tv-apparater är i dag (nej, vi har inte kommit så långt än ...). Kanske har vi då fjärrkontroller för att lätt kunna navigera mellan olika finesser och stänga av maskinen.

I dag kan du dock inte bara stänga av din dator när du är klar. Du kan alltid logga ut från ditt konto, vilket gör att du återvänder till inloggningsskärmen, men om du vill stänga av din maskin helt återstår det flera steg.

Detta är orsaken: även om du inte skriver, lyssnar på musik eller använder Netscape, arbetar din maskin ändå på ett antal processer i bakgrunden. (En process är ett program som kan köras. Multipla processer körs hela tiden på ditt system.)
Tips: Vill du ta dig en titt? Gå bara till en skalprompt och skriv ktop eller välj System från K-menyn och sedan Aktivitetshanterare. Du kommer då att kunna se de processer som körs för tillfället.
Som en trogen betjänt utför ditt Linux-system tyst uppdrag hela tiden. Du kan inte bara släcka ljuset och stänga dörren för din betjänt. Istället måste du ge honom tid att avsluta arbetet och försäkra sig om att allt är i ordning innan du säger ''godnatt''.

Om du vill stänga av eller starta om maskinen medan du befinner dig i KDE måste du ta exit från X; (panel -> Logga ut). När befinner dig på inloggningsskärmen vänsterklickar du på Shutdown... och väljer Shutdown (stänga av) eller Shutdown and restart (starta om).

Du kan starta om eller stänga av ditt system från ditt root-konto vid skalprompten.

Om du vill starta om skriver du följande vid prompten:

\begin{tscreen}\begin{tex2html_preform}\begin{verbatim}
shutdown -r now\end{verbatim}\end{tex2html_preform}
\end{tscreen}

Eller om du vill avsluta ditt system och stänga av maskinen skriver du:

\begin{tscreen}\begin{tex2html_preform}\begin{verbatim}
shutdown -h now\end{verbatim}\end{tex2html_preform}
\end{tscreen}

-r-alternativet står för omstart medan -h-alternativet betyder stänga av. Skriver du now betyder det att du vill utföra kommandot genast.

Kom ihåg att spara ditt arbete och avsluta alla program som eventuellt körs innan du utför en shutdown från skalprompten. Då riskerar du inte att förlora arbete.

Om du väljer att stänga av systemet kommer du att få se en lista med meddelanden om vilka tjänster som avslutas, och sedan får du se:

\begin{tscreen}\begin{tex2html_preform}\begin{verbatim}
The system is halted\end{verbatim}\end{tex2html_preform}
\end{tscreen}

Nu är allt satt åt sidan och du kan tryggt stänga av din maskin.
Tips: Försök med att ersätta now med +5; du kommer att upptäcka att du just har kommenderat din betjänt att sätta allt åt sidan och sluta arbeta om fem minuter.
Du kan lära dig mer om shutdown-kommandot genom att skriva:

\begin{tscreen}\begin{tex2html_preform}\begin{verbatim}
man shutdown\end{verbatim}\end{tex2html_preform}
\end{tscreen}

vid skalprompten. Du kommer då att få se en ''man-sida'' som ger dig information om kommandot.

Om du vill bläddra framåt en skärm trycker du på Mellanslag, om du vill bläddra bakåt trycker du på B och om du vill sluta läsa man-sidan trycker du på Q.
Sammanfattning: Om du vill stänga av eller starta om maskinen från KDE och inloggningsskärmen går du till Shutdown -> Shutdown eller Shutdown and restart. Från skalprompten: logga in som root, skriv shutdown -r now (om du vill göra en omstart) eller shutdown -h now (om du vill stänga av maskinen).

next up previous
Next: Skapa en startdiskett Up: Välkommen till Linux Previous: En helt ny du
linux@bestlinux.net