next up previous
Next: En bra ''man'' är Up: Välkommen till Linux Previous: Stänga av

Skapa en startdiskett

När du är inloggad på root-kontot vill du kanske använda några minuter till att skapa en fräsch ''startdiskett'' eller kopiera den diskett som du redan har.

Det finns ett antal orsaker till att du borde göra en startdiskett: den kan hjälpa dig att få ett ''krassligt'' system tillbaka på fötter, den kan hjälpa dig att testa en ny kärna som du har laddat ner och kompilerat och den kan hjälpa dig att dela din dator mellan flera operativsystem.
Tips: Du kan alltid använda en startdiskett för att forma den första hälften av en uppsättning räddningsdisketter. Du behöver en startdiskett och en hjälpdiskett för att få tillgång till räddningsläget. Du kan läsa mer om räddningsläget senare i det här kapitlet.
Du gavs tillfälle att skapa en startdiskett när du installerade Best Linux. Om du valde att inte skapa en startdiskett under installationen har du här din chans att börja från början.

Nu kommer vi att skapa startdisketter från skalprompten medan vi befinner oss i X.

Gå till en skalprompt: i KDE kan du t.ex. klicka på terminalikonen på panelen eller gå till Verktyg i K-menyn och klicka på Konsol eller Terminal.

Se till att du är inloggad som root. Om du ser något i stil med t.ex. [billy@localhost billy] vid skalprompten ska du skriva:

\begin{tscreen}\begin{tex2html_preform}\begin{verbatim}[billy@localhost billy]su...
...nord
[root@localhost billy] ...

Detta låter dig byta från ditt vanliga användarkonto till root-kontot.

när du befinner dig i root-kontot är det du som har makten över allt på ditt system, så var försiktig.
Tips: su-kommandot betyder ''byta ut användaren'' (substitute users) vilket låter dig temporärt logga in som en annan användare.
Kort sagt, vi kommer att hitta Linuxkärnversionen och sedan använda mkbootdisk-kommandot för att skapa en startbar diskett från kärnan.

Sätt in en standarddiskett i diskettstationen.
Tips: I Linux hänvisas diskettstationen till /dev/fd0.
Om du har använt disketten nyligen bör du komma ihåg följande: du kommer att förlora allt som har funnits på den disketten!

Skriv nu följande vid prompten:

\begin{tscreen}\begin{tex2html_preform}\begin{verbatim}
cd /lib/modules\end{verbatim}\end{tex2html_preform}
\end{tscreen}

Skriv nu:

\begin{tscreen}\begin{tex2html_preform}\begin{verbatim}
ls\end{verbatim}\end{tex2html_preform}
\end{tscreen}

Kommandot ls listar katalogens innehåll. (Du får lära dig mer om cd- och ls-kommandona i kapitlet 2). Men nu skriver du helt enkelt kommandona som de står skrivna.)

Här hittar du ditt Best Linux-systems kärnversion. Kärnan är Linux-systemets hjärta. Din kärnversion kommer troligtvis att se ut ungefär så här:

\begin{tscreen}\begin{tex2html_preform}\begin{verbatim}
2.2.x-yy\end{verbatim}\end{tex2html_preform}
\end{tscreen}

(Det kommer att finnas flera olika siffror efter 2.2, t.ex. 2.2.12-0 eller 2.2.13-20.)

Nu när du har hittat kärnversionen kan du säga till mkbootdisk-kommandot vilken kärna som ska kopieras till din diskett. (Om du inte meddelar mkbootdisk vart kärnan ska kopieras kommer den enligt standard att kopiera den till disketten i /dev/fd0.)

Skriv bara:

\begin{tscreen}\begin{tex2html_preform}\begin{verbatim}
mkbootdisk --device /dev/fd0 2.2.13-20\end{verbatim}\end{tex2html_preform}
\end{tscreen}

Tryck sedan på Enter.
Tips: Om ditt fönster blir fullt med kommandon och ''command not found''-meddelanden kan du alltid rensa fönstret genom att skriva clear vid prompten.
Nu är du klar.
Sammanfattning: Var inloggad som root, skriv cd /lib/modules i ett terminalfönster och skriv sedan mkbootdisk -device /dev/fd0 kärn.siffra. Om du vill rensa fönstret skriver du clear.

next up previous
Next: En bra ''man'' är Up: Välkommen till Linux Previous: Stänga av
linux@bestlinux.net